Cud, miód i orzeszki…
30 września i 27 października odbyły się warsztaty cukiernicze w „Kukuryku maszket na patyku” – lokalnej manufakturze czekolady z Koszęcina, zwanej też „Łonaczalnią maszketów”. To jedyna w powiecie i województwie ekologiczna pracownia warsztatowa z salką edukacyjną śląskich maszketów. Było to niezwykłe doświadczenie dla wszystkich uczestników. Dzieci miały okazję dowiedzieć się z czego powstaje czekolada.
Właścicielka Kukuryku, Pani Ania, opowiedziała jak krok po kroku powstaje czekolada i jakie maszkety można z niej zrobić.
Dzieci wzięły sprawy w swoje ręce i zaczęła się czekoladowa zabawa. W poszczególnych grupach tworzyły piękne, smaczne i ekologiczne smakołyki.
Kolejną atrakcją było własnoręczne robienie waty cukrowej na odjazdowej i ogromnej machinie. Do kręcenia waty został użyty ekologiczny cukier kokosowy. To dopiero była frajda, aż cukrowe włosy fruwały w powietrzu 😉 W przerwach między grupami czytaliśmy „Małego Princa” – czyli książkę „Mały Książę” po ślonsku, a dzieci mogły pobawić się w specjalnym kąciku, nazwanym „Piskladą”. Wszyscy byli zadowoleni z wycieczki, a dzieci dostały swoje własnoręcznie zrobione słodycze.